Милица Ивковић – Таленат и личне склоности јесу потребни, али никако довољни!

0
1315

Милица Ивковић предсједница Омладинског удружења студената Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву „СТЕЛЕКС” и студентица четврте године на смјеру Рачунарство и информатика говорила је за наш портал о активностима студентске организације и бесплатној школи веб програмирања „WEBS” која је отворена 28. марта у просторијама ЕТФ-а.

1) Одакле је дошла иницијатива за покретање школе програмирања? При преузимању мандата у академској 2021/22. години овакве видове едукације смо идентификовали као пожељне с обзиром да на факултету имамо све потребне ресурсе за њихову реализацију. Од самог почетка имамо одличну сарадњу са управом факултета како са стране финансијске помоћи тако и са становишта мотивисања и сугерисања што доприноси да се за сваку идеју нађе што квалитетније рјешење.

2) На који начин је реализован пројекат? При избору теме водили смо рачуна да то буде област коју ће моћи да уче и апсолутни почетници тј. ђаци који нису имали претходног додира са програмирањем тако да ће им похађање ове школе створити добре основе за даље учење. Они који већ познају основне концепте веб програмирања сада имају прилику да прошире своје знање и искористе за израду својих првих веб страница. Школа се реализује у шест термина при чему је првих пет термина едукативног карактера, а шести термин је предвиђен за такмичење. Часови су организовани на исти начин као што се организује настава на ЕТФ-у, а предавачи су најбољи студенти четврте године са смјера Рачунарство и информатика. 10. априла биће организовано такмичење гдје ће сваки појединац добити задатак који је могуће ријешити на основу пређеног градива, а најбољи појединац биће новчано награђен износом од 100 КМ.

3) На који начин је организована школа веб програмирања? Школа веб програмирања је искључиво студентски пројекат и овим путем желим да изразим захвалност својим колегама на вољи и жељи да се ова идеја спроведе у дјело. Настава је организована у три најмодерније лабораторије на ЕТФ-у и сваки термин траје 2 сата. Полазницима је приређен свечани пријем 28. марта у свечаној сали факултета гдје су им уручени симболични поклони у знак захвалности за заинтересованост за први студентски пројекат оваквог карактера.

4) Ко је могао да се пријави за школу веб програмирања и који критеријум су полазници морали да испуне? Пријаве су биле отворене за све средњошколце са територије Града Источно Сарајево. Највише пријављених је са територије општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево док је само неколико полазника са Пала. Овакав омјер је био очекиван с обзиром на географску удаљеност. Примили смо преко 50 пријава, али због ограничења просторних капацитета и људског кадра могли смо да прихватимо само 38 пријава. Нисмо жељели да полазнике раздвајамо по степену знања, стога су они најбржи добили своје мјесто. Овом приликом желим да истакнем да су полазници изузетно заинтересовани и да пажљиво прате часове, а све оно што пропусте могу кућу да надокнаде јер им предавачи након свакога часа шаљу материјале које су тога дана прешли.

5) Каква су Ваша очекивања од овог пројекта? Искрено се надам да ће по завршетку ове школе сви полазници бити задовољни и своја искуства пренијети вршњацима. Сматрам да је ово добра прилика да се упознају са начином организовања наставе на ЕТФ-у и чују искуства најбољих студената, а прије свега да са собом понесу квалитетно знање за које сматрам да је највеће богатство и најбоља инвестиција за раст и развој сваког појединца. Вољела бих да овакви видови едукације постану традиција на ЕТФ-у на обострано задовољство како предавача тако и полазника.

6) С обзором на то да сте предсједница „СТЕЛЕКС-а” да ли имате у плану да реализујете још неке активности сличног карактера? Наравно, ми као организација смо саставили годишњи план који обуквата активности у три различита смјера дјеловања. Први и најважнији је едукативни, који представља друштвену одговорност. Други је побољшање студентског организовања и повећање студентске мобилности кроз различите забавне, спортске и друштвено корисне акције. Трећи је учешће у хуманитарним акцијама гдје у складу са нашим могућностима помажемо онима којима је помоћ потребна. У мају ћемо организовати школу електронике уз помоћ наше асистентице са катедре за Аутоматику и електронику. Ту ће полазници имати прилику да науче основе аналогне и дигиталне електронике, основе ембедед програмирања, рад са ардуино плочама. По завршетку школе биће способни да направе свој први мали електрични аутомобил. У плану је и кратки курс дизајна гдје ће бити обрађени алати Илустратор и Фотошоп.

7) С обзиром на Ваш ангажман ко ји је Ваш животни мото? За сваки успјех у животу потребно је много труда и рада. Моја главна мотивације је да сваког дана будем боља верзија себе у сваком животном погледу. Таленат и личне склоности јесу потребни, али никако довољни. Њима треба додати велику количину истрајности и љубави те је у том случају успјех загарантован.