Пећина Мокрањске Миљацке – Најдужа пећина у Републици Српској

0
398

Пећина извора Мокрањске Миљацке налази се недалеко од Кадиног села (код Мокрог – засеок Врело) у подножју кречњачког масива Градина и најдужа је пећина у Републици Српској. У пећини су пронађене животињске врсте потпуно нове за науку. Као што јој и име каже, пећина се налази на самом изворишту Мокрањске Миљацке. Температура воде на изворишту је увијек око 6,2 степена целзијуса, а то подразумијева кориштење одређене опреме за посјету пећине.

Због својих природних карактеристика пружа одличне могућности за екстремни и авантуристички туризам. Смјештена је на око 1100 м надморске висине, а сам улаз у пећину ширине је 4 м, а висине 5 м. Улаз у пећину отежава вода поготово у данима када има пуно падавина (тада дубина воде на самом улазу буде и до 50 цм). Када нема падавина висина воде буде око 20 цм, те се у пећину може лако ући до неких 30 метара. Након тога долази се до првог мањег језера које се може прећи лијевом страном преко косог дијела зида пећине гдје је вода најплића. Друго језеро је од првог одвојено само једним насипом. Дубоко је око 1.5 м, а за прелазак преко овог језера препоручује се кориштење чамца. Након овога ту је и треће језеро које се са другим спаја малим пропустом, те је неопходно чамац пребацити преко насипа. Треће језеро је највеће – дугачко је око 11.5 м, са дубином већом од 2 м и ширине такође 2 м.

Треће језеро уствари не завршава након тих 11.5 метара него се наставља лијево, гдје се долази до уласка у фосилни дио пећине који почиње импресивном двораном ширине око 20 м која је веома богата пећинским накитом (сталактити, сталагмити, цјевчице, пизолити и друго).Комплетан под фосилног дијела пећине прекривен је кадама које су претежно испуњене водом. Ово је опис првог дијела пећине (око 1000 м од улаза). Даља истраживања су досезала и до 6800 м у дубину што значи да је ова пећина огромна и сигурно највећа у Републици Српској. Добар дио бочних канала пећине и до данас остаје неистражен због свог неприступачног положаја.

Извор и фото: Туристичка организација Пале