Гориво јефтиније и за 15 фенинга

0
244

Цијене горива на бензинским пумпама у БиХ су у паду у просјеку за 0,10 до 0,15 КМ по литру. Потврдили су ово саговорници „Независних“ који додају да се у наредом периоду очекује стагнација цијена на том нивоу.

Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске казао је да се биљежи пад цијена горива на свим пумпама.

– Дошло је до пада цијена у просјеку од 0,10 до 0,15 КМ, а на неким пумпама и до 0,30 КМ, тако да имамо пумпе на којима је испод три КМ, у Бијељини је и 2,89 КМ по литру – рекао је Тришић.

Тренутно се, навео је он, цијене крећу од 2,79 до 3,12 КМ за БМБ95, док је дизел ЕД5 од 2,89 до 3,09, а ТНГ 1,65 КМ. Додаје да су и даље цијене у Републици Српској ниже у односу на Федерацију за 0,10 до 0,15 фенинга по литру.

Како је појаснио, у току ове седмице очекује се благи пад код свих дистрибутера и стагнација на том нивоу.

Милован Бајић, директор „Крајина петрола“, потврдио је „Независним“ да је јуче на њиховим пумпама дошло до пада цијена горива.

– Чим је код добављача дошло до нижих цијена, и ми смо спустили наше цијене, али шта ће се дешавати даље, врло тешко је прогнозирати – рекао је Бајић.

Како је Алмир Бећаревић, стручњак за енергетику, појаснио за „Независне новине“, оно што није реално јесте да су цијене нафтних деривата толико разликују на бензинским пумпама.

– Разлика је већа од 60 фенинга од једне до друге пумпе. Велетрговаца у БиХ нема много, а цијело тржиште БиХ покривају три велетрговца. Нешто ту има нелогично – казао је Бећаревић.

Истиче да у овом тренутку цијена горива не би требало да прелази три КМ по литру.

– Требало би да реалан просјек цијена буде између 2,8 и 2,9 КМ – рекао је Бећаревић.

Из „Крајина петрола” из Бањалуке казали су да је јуче на њиховим пумпама дошло до пада цијене горива.

– Добили смо нове цјеновнике, па ће тако дизел, умјесто садашњих 3,18 КМ, коштати 3,08 КМ по литру – истичу са ове пумпе и додају да ће доћи и до нижих цијена бензина, па ће тако она износити 2,94 КМ, умјесто досадашњих 3,08 КМ.

Са „Нестро петрол” пумпе у Бањалуци рекли су нам да је цијена литра дизела 3,03 КМ, док је цијена бензина 3,09 КМ. „Имамо најаве да ће од данас или сутра доћи до нижих цијена и на нашим пумпама“, истичу из „Нестро петрола“.

Цијене горива на бензинским пумпама у ФБиХ се мијењају из дана у дана, па су тако од јуче на неколико бензинских пумпи ниже за пет фенинга по литру.

С једне пумпе у Сарајеву казали су нам да је дошло до пада цијена горива у просјеку за пет фенинга, па тако дизел кошта 3,31 КМ, док цијена бензина износи 2,96 КМ по литру.

Извор: Независне новине