Новакова пећина – Благо Романије из времена хајдука Старине Новака

0
377
View of luxury resort and bay of Cote d'Azur in France.

Налази се на стрмим литицама Романије, на надморској висини од 1515 м. Испод Новакове пећине су Царске воде, најпознатије врело у широком појасу Романије. Поред врела је водио Цариградски друм, који је једно вријеме спадао међу најважније путеве Турског царства у Босни.

Спелеоморфолошки, пећина се састоји од хоризонталног и вертикалног канала (оџака), којим је пећина повезана са Романијским платоом. Укупна дужина свих канала пећине износи 60 метара.

У горњем дијелу улаза у пећину налази се камени зид који, по причама, потиче из времена хајдука Старине Новака. По њему пећина и носи име. Старина Новак је историјска личност из друге половине 16. вијека, поријеклом из Смедерева. Побјегао је у хајдуке због зулума проклете Јерине. Старина Новак је започео хајдуковање још у раној младости. Турци су га прогањали и мучили, те млади Старина Новак напушта родни крај и одлази у шуму гдје почиње хајдуковање у Тимочкој крајини. За кратко вријеме је формирао своју чету и почео да води непомирљиву борбу против Турака. Епски живот и традицијско станиште Старине Новака и његове хајдучке дружине је гора Романија, односно пећина Старине Новака на Романији.

Прво истраживање Новакове пећине извели су планинари Планинарског друштва „Жељезничар” из Сарајева 2.11.1958. године, када су продрли у други дио пећине и оџаком се попели до платоа на врху стијене. Поновно истраживање су извели 11. новембра 1962. године. Тада је одлучено да се на прелазу из првог у други дио пећине поставе жељезна врата, што је у неколико година касније и реализовано.

Туристичка дестинација почиње од ловачког дома на Мајданима или планинарског дома у Стајни, који се налази свега 4-5 км од Пала. До пећине води планинарска стаза која је уредно обиљежена. Стаза прво води до Новаковог врела, великог планинског корита. Кажу да се умивањем у овом кориту постаје пет година млађи. Пут до пећине је обиљежен и ојачан сајлама, јер је доста стрм и тежак. Друга маркирана стаза, којом се много брже и лакше долази до Новакове пећине, води са подручја општине Соколац, од Црвених стијена преко горњег дијела Романије.

 

Извор: Туристичка организација Соколац