Врело Миљацке – Бисер надомак Пала

0
282

Врело Миљацке, одишући величанственом природом, несумњиво је ремек – дјело описано у многим књижевним дјелима, ова ријека протиче кроз Сарајево и дар је природе надомак Пала.

Прелијепи слапови у вријеме када је већи водостај ријеке, остављају нарочито лијеп утисак на све њене посјетиоце. Идеално мјесто за лагану шетњу кроз шуму, за све љубитеље природе, породице са дјецом, младе и старије.

Паљанска Миљацка извире југоисточно од центра Пала на сјеверном обронку Равне Планине и на надморској висини од око 1010 м и то у виду јачих крашких извора гравитационог типа. Планински поточићи жуборе својим каскадама и у чаробном шумском амбијенту спуштају се коритом и јаругама док се не удруже у један ријечни ток који се пробија у паљанску равницу.

Од извора до кањона Паљанске Миљацке има неколико притока од којих се истичу Јахорински поток, Рапишница, те испод Пала Бистрица. У високом и кршевитом кањону спајају се Паљанска и Мокрањска Миљацка која извире под огранцима Романије.

Због тога се може рећи да је ово спој двије планинске ријеке (јахоринске и романијске) стварајући тако чувену Миљацку која брзо тече и са пуно падова и катаракти.

Водопади на врелу Паљанске Миљацке су чаробан призор и сензација за чула. Квалитет ове планинске воде је веома погодан за пастрмке, те се недалеко испод врела налазе рибњаци и ресторани који су прави бисер паљанске туристичке и гастро понуде.

Извор и фото: Туристичка организација Пале