Миланко Реновица – остао уз своје Сокочане и свој народ

0
1353
View of luxury resort and bay of Cote d'Azur in France.

Миланко Реновица рођен је 1928. године у селу Балтићи код Сокоца. Рано је остао без оца па је бригу о њему преузео стриц Перо Реновица. По завршетку Другог свјетског рата као један од најперспективнијих омладинаца био је предсједник Савеза социјалистичке омладине Соколац. Школовао се уз рад. Врло брзо постао је предсједник општине Соколац, а затим и директор највећег соколачког привредног колектива тадашњег дрвно – индустријског предузећа „Романија”.

Као перспективан кадар завршава Високу привредну школу. По одласку у Сарајево, тадашњу Социјалистичку Републику Босну и Херцеговину бива изабран за предсједника Привредне коморе БиХ.

Био је брилијантан привредник, па је 1974. године изабран за предсједника Извршног вијећа СР БиХ. Ову дужност обављао је у два мандата да би потом био изабран за члана Предсједништва СР БиХ, а један мандат био је и предсједник Предсједништва.

На крају радног вијека изабран је у Предсједништво Централног комитета Савеза комуниста Југославије, гдје је такође обављао дужност предсједника.

Увођењем политичког плурализма, распадом СФР Југославије, почетком грађанског рата, Миланко остаје уз свој народ и своје Сокочане. Именован је за Савјетника предсједника Републике Српске, Савјетника предсједника Владе РС, члана Управног одбора „Електропривреде РС”, члана Управног одбора дирекције за Обнову и изградњу Града Српско Сарајево и предсједник Савјета за привреду општине Соколац. Све вријеме рата и до смрти, живио је скромно у својим Балтићима. Добитник је Повеље општине Соколац за допринос развоју романијског краја.

Миланко Реновица дао је немјерив допринос привредном развоју СР БиХ, али и своме родном Сокоцу и другим општинама Сарајевско – романијске регије.

Као предсједник Народног одбора општине, 31.августа 1961.године, потписао је историјски документ, Рјешење о оснивању гимназије у Сокоцу.

Извор: Туристичка организација Соколац