Догодило се на данашњи дан, 11. март

0
406

1544. Рођен италијански пjесник Торквато Тасо, аутор чувеног епа „Ослобођени Јерусалим”, који се сматра једним од најрепрезентативнијих дијела италијанске књижевности. Био је узор романтичарима, а његова поезија инспирисала је Гетеа и Бајрона. Неки његови сонети били посвећени Дубровчанки Цвијети Зузорић.

1851. У Венецији први пут изведена Вердијева опера „Риголето”.

1913. Велика Британија и Њемачка постигле споразум о границама афричких колонија Нигерије и Камеруна.

1917. Британске трупе заузеле Багдад у Првом свјетском рату.

1920. Емир Фејсал проглашен за краља независне Сирије.

1941. Конгрес САД изгласао, на приједлог предсједника Рузвелта, Закон о зајму и најму, којим је Велика Британија добила неопходну војну помоћ у Другом свјетском рату. За спровођење закона предвиђено 7 милијарди долара.

1955. Умро енглески микробиолог Александер Флеминг, који је 1928. из гљиве пеницилиум нотатум изоловао први антибиотик пеницилин. Нобелову награду за медицину подијелио 1945. с енглеским биохемичарем Чејнијем и аустралијским љекаром Флоријем, који су његов изум први пут примијенили.

1974. Умро српски правник Милан Бартош, један од најистакнутијих југословенских стручњака за међународно јавно право, професор Правног факултета у Београду, секретар Српске академије наука и уметности.

1990. Парламент Литваније прогласио независност земље од Совјетског Савеза. То је била прва совјетска република која се издвојила из СССР.

1999. Пошто је један београдски суд осудио 3 новинара листа „Дневни телеграф” на по 5 месеци затвора, међународна организација за заштиту људских права „Хјумен рајтс воч” оценила да су напади југословенских власти на слободу медија попримили алармантне размјере.

2000. У експлозији метана у руднику угља „Баракови” у Украјини погинуо 81 радник угљенокопа.

2000. Академик и адвокат Рикардо Лагос ианугурисан за предсједника Чилеа, као други социјалиста на челу те државе, после Салвадора Аљендеа, убијеног у државном удару 1973.

2002. У нападу израелских тенкова на избеглички логор у Гази погинуло најмање 17 Палестинаца.