Бајден: Сукоб НАТО и Русије Трећи свјетски рат, морамо покушати спријечити

0
307

Амерички предсједник Джозеф Бајден изјавио је јуче да САД неће ратовати са Русијом у Украјини, али ће, ако буде потребно, бранити територију НАТО.

„Нећемо водити рат против Русије у Украјини. Директан сукоб НАТО и Русије је Трећи свјетски рат – нешто што морамо да покушамо да спријечимо”, рекао је Бајден у говору о Украјини у Белој кући, пренио је ТАСС.

Наставићемо да стојимо заједно са нашим савезницима у Европи и шаљемо непогрешиву поруку: бранићемо сваки педаљ територије НАТО пуном снагом уједињеног и чврстог НАТО, истакао је Бајден.

Он је одбио да каже да ли Вашингтон има доказе који потврђују изјаве неких западних земаља да постоји ризик да Русија употреби хемијско оружје у Украјини.

„Нећу да говорим о обавјештајним подацима, али Русија би платила велику цијену ако би употребила хемијско оружје”, рекао је амерички предсједник.

Бајден је критиковао сународнике који траже активно америчко војно присуство у Украјини или америчку подршку увођењу зоне забрањеног лета како би се Украјинци заштитили од руских напада, пренио је Ројтерс.

„Идеја да пошаљемо офанзивну опрему, авионе, тенкове и возове са америчким пилотима и америчким посадама…то се зове Трећи свјетски рат, ОК?,” рекао је Бајден, те напоменуо да ће САД бранити сваки педаљ територије НАТО, укључујући чланице НАТО које се граниче са Русијом.

„Додуше, ако одговоримо, то је Трећи свјетски рат, али имамо свијету обавезу на територији НАТО… иако нећемо водити Трећи свјетски рат у Украјини”, нагласио је Бајден.

САД, заједно са чланицама Групе седам (Г7) и Европском унијом, укинуће трговинске повластице Русији због напада на Украјину, саопштио је Бајден.

„Док Путин наставља немилосрдни напад, САД и савезници, партнери настављају да раде на економском притиску на Путина и даљој изолацији Русије на глобалној сцени. Касније у току дана, заједно са НАТО савезницима, Г7, као и ЕУ, издаћемо заједничко саопштење у којем ћемо објавити неколико нових корака којима ћемо притиснути Путина и сматрати га још више одговорним за његову агресију на Украјину”, казао је Бајден.

Одлука о укидању трговинских повластица, иначе, отвара пут за увођење тарифа на широк спектар руске робе.

Извор: Агенције

Фото: Танјуг