Шаленберг упозорава на опасност „Трећег свјетског рата“

0
241

Министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг каже да није оптимистичан да украјинска криза може бити окончана дипломатским путем и упозорава на опасност избијања Трећег свјетског рата.

Шаленберг је, за аустријску телевизију „Пулс 24”, рекао да се мора радити на повратку за преговарачки сто.

Међутим, каже, да „мировни тонови који се могу чути с руске стране, звуче нешто шупље, све док и даље колоне тенкова наставља да се креће ка Кијеву”.

Шаленберг је указао да је ситуација драматична јер ако би један НАТО авион дошао у конфликт са руским то би могао бити окидач за Трећи свјетски рат.

У вези војних транспорта кроз Аустрију он је објаснио да они немају везе са Украјином, већ се тичу само транспорта из једне у другу НАТО земљу.

„НАТО је опрезан да не буде увучен у овај рат ”, подвукао је Шаленберг.

Он је истакао да је важно да грађани Русије сазнају шта се тачно дешава, а то ће полако услиједити када на банкоматима не буду могли да подижу новац, и западне продавнице буду затворене.

Шаленберг је рекао да 24.фебруара, на дан почетка руског напада на Украјину, није спавао ни сат времена.

Он је поновио свој став да напад на Украјину не може ничим да се правда и додао да у таквим случајевима Аустрија није неутрална, и да неутралност није застарјели концепт.

Истиче да се мора учинити све да се заштите људски животи, али и спријечити да се буде увучен и тако изазове свјетски рат.

„Имамо тренутно економски рат, као и информативни. Историја нас учи да када неко не покаже аутократама на време знак ‘стоп’ онда то може бити скупо за нас”, објаснио је он.

Шаленберг је додао да се могу увести даље санкције и да постоји намјера смањења зависности.

 

Извор: Независне