Пост има бројне здравствене предности

0
591

Од понедјељка, 2. марта, велики број вјерника почео је да се придржава правила која прописује Васкршњи пост, најдужи од четири велика поста у православљу.

​Сматра се да је ово најстрожи пост, јер се исхрана претежно базира на води, али важно је знати да пост није само одрицање од хране.

Најважније правило поста јесте уздржање од лоших мисли и дјела, као и јачање духовности.

Поред вјерског значаја, пост има позитивне ефекте на људски организам, јер се одрицањем поједине хране тијело прочишћава, тј. врши се детоксикација организма.

Зашто је пост добар за здравље?
Захваљујући посебном режиму исхране на ком се пост заснива, могу се спријечити разна обољења која настају као посљедица неуравнотежене исхране. Организам се у току поста прочишћава од токсина које уносимо свакодневном исхраном.

То се дешава јер тијело користи складиштене залихе енергије у организму. Иако се користе постојеће залихе енергије из организма, а не уносе се нове, енергије не мањка.

Штавише, особе које посте неко вријеме осјећају као да имају више енергије и елана.

С обзиром на то да су токсини смјештени у виталним органима као што су плућа, јетра и дебело цријево, тијело се у току поста „одмара”, уклања пробавне сметње, те се побољшава и циркулација. Пост поспјешује рад срца, плућа и мозга, јер их опскрбљује са више крви.

Ипак, без обзира на све добробити које има ова врста исхране, она није за свакога.

Стручњаци за исхрану истичу да се пост не савјетује тешко болесним људима, старима који осјећају слабост и анемичним особама.

Исхрани без протеина животињског поријекла могу да се подвргну и обољели од шећерне болести, али са великим опрезом и уз консултације са својим изабраним љекаром.

 

Извор: Телеграф.рс