Тајван упозорава на опасност, Пекинг опомиње САД

0
395

Тајвански политички врх упозорава да би слаб одговор Запада у ситуацији са Украјином могао да буде сигнал Пекингу за напад на острво.

Кина у односу на Тајван не дозвољава да се о њему говори никако другачије осим као о сувереном делу њене територије. То је још једном потврђено у недавном обраћању министра спољних послова Кине који је истакао да се не могу подвлачити паралеле између Украјине и Русије. Он је нагласио да је украјинско питање „спор између Русије и Украјине” док је Тајван, поновио је он добро познати став, неотуђиви дио кинеске територије.

Наиме, тајвански министар спољних послова, упозорио је у понедељак да би Кина могла да нападне острво ако Комунистичка партија Кине оцијени одговор САД на руску инвазију Украјине као „слаб”.

„Верујем да кинески лидери посматрају ситуацију и покушавају да извуку сопствене закључке. Опасност се крије у томе што ако они буду убијеђени да је одговор Запада на руску инвазију слаб и да нема утицаја, он да то могу да схвате као позитиван знак за инвазију на Тајван”, рекао је он, а преноси „Еуроасианвју”.

Треба истаћи да је недавно Кина упозорила САД да не покушавају да изграде оно што је назвала пацифичком верзијом НАТО-а, и додала да безбиједносни спорови око Тајвана и Украјине „уопште нису упоредиви”, преноси „Гулфнуз.”

Министар спољних послова Ванг Ји рекао је на свом годишњем брифингу у понедјељак да је „прави циљ” америчке индо-пацифичке стратегије формирање азијског одговора на Северноатлантски савез. Кина је често оптуживала САД да покушавају да формирају блокове како би сузбили свој раст – примедба која ће вероватно привући већу пажњу након што је предсједник Владимир Путин навео сличне притужбе прије своје инвазије на Украјину.

 

 

 

Извор: Мондо