Да ли су жене равноправне у јавном и приватном сектору?

0
797

Међународни дан жена, колоквијално, 8. март, дан који је посвећен женама, иако није уведен у државне празнике, многе јавне институције организују прославе и дозвољавају краће радно вријеме.

С обзиром на то поставља се питање да ли постоји равноправност и да ли се третирају  исто жене које раде у приватном сектору (маркети, кафићи, фризерски салони итд.) и оне које раде у јавном сектору.

Може се рећи неодређени проценат жене које раде у јавном сектору, поред цвијећа које су добиле, напусте радна мјеста прије 12 часова, што смо јуче провјерили, отишавши на пар мјеста у јавном сектору (општине).

За многе од њих, поред добијања цвијећа те напуштања радног мјеста, организована је и прослава у различитим локалима, а радно вријеме у Републици Српској је исто за све како предвиђа законска регулатива.

Када говоримо о равноправности међу женама, да ли заправо постоји она када помислимо на приватни и јавни сектор? Да ли постоје неке привилегије за жене које раде у јавном сектору или не? Било би добро да се свака особа запита и да покушамо изједначити да неко не буде привилегованији од другог, само због мјеста на којем ради.