Убијен и није заборављен – Срђан Кнежевић (Бели Вук)

0
471

Срђан Кнежевић (1958 – 1998) је био командант јединице Бели вукови Војске Републике Српске и бивши замјеник начелника Центра јавне безбедности Српско Сарајево.

Рођен је у Тврдимићима 19. јануара 1958. године. Основну школу је завршио на Тилави, а средњу у Сарајеву. Почетком распада Југославије био је у јединицама Југословенске народне армије у саставу Шесте личке бригаде на Плитвицама.

У пролеће 1992. године се на кратко прикључује Министарству унутрашњих послова Републике Српске. Одмах по оснивању се ставља на располагању Јахоринском батаљону у саставу Сарајевско-романијског корпуса. Од 22. фебруара 1993. је постављен за команданта новооснованог јуришно-извиђачког корпуса Војске Републике Српске који је назван „Бели вукови“. Рањен је 16. маја 1995. године у борбама на Дебелом брду.

Обављао је дужност заменика начелника Центра јавне безбедности Српско Сарајево када је из заседе убијен 7. августа 1998. године у Палама. У тренутку смрти је имао 41. годину. Његово убиство је до данашњег дана остало неразјашњено. Иначе предмет Срђана Кнежевића је изузет из Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву и предат тужилаштву БиХ. Где се тренутно спис налази, није познато, али је сигурно да су правосудне институције, као у случају Ристе Југовића и Жељка Марковића, заказале.

Мурал посвећен команданту Белих вукова Срђану Кнежевићу, који је убијен 1998. године, краси паљанску Променаду и Пале, који је идеја његовог старијег сина Немање.

Херојско дјело Срђана Кнжевића никада неће бити заборављено .