Кућа Цековића – неизбрисиви траг прошлости на Палама

0
551

Средином 19. вијека, Петар Цековић из Бијелог Поља се преселио у Сарајево гдје је живио као подстанар код удовице Јованке Хаџимарковић. Након одређеног времена њих двоје су склопили брак и из њега се изродило петеро дјеце. Петар с обзиром на то да је био успјешан трговац, путовао је до Цариграда, Беча и других већих дестинација. Такође, њихов други син Ристо био је успјешан трговац који се оженио Василијом Ђокић из Мостара, која је такође била из угледне породице.

Њих двоје су на Палама између 1902. и 1915. године саградили кућу, данашњу Цековића кућу, која им је служила као љетниковац. Од шестеро њихове дјеце, само је двоје доживјело крај Другог свјетског рата, а Милојка Цековић је тестаментом љетниковац на Палама, заједно са свим намјештајем, оставила Митрополији Дабробосанској.

Кућа Цековића је једна од наочуванијих кућа с ових простора настала почетком двадесетог вијека. Градила се 13 година, од 1902. до 1915. године. Проглашена је националним спомеником Босне и Херцеговине. Данас се у њој налазе винотека, галерија Ликовне колоније Пале, и мали музеј гдје су изложени експонати породице Цековић.

 

 

 

Извор: toopale.com

Фото: palelive.com