Лукашенко Зеленском поручио: Ни у америчком бункеру се нећеш сакрити!

0
527

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко, апеловао је данас на Украјину да сједне за преговарачки сто са Русијом.

Бјелоруски лидер, Александар Лукашенко, данас је позвао Кијев да сједне за преговарачки сто са Русијом како Украјина не би изгубила своју државност. Такође, он је истакао да се ниједан бјелоруски војник не налази у Украјини.

„Тамо нема ниједног нашег војника. Јуче сам то рекао (предсједнику Француске Емануелу) Макрону. Рекао сам му да тамо нема ниједног војника… ниједног белоруског метка. Русији то није потребно“, нагласио је бјелоруски лидер и додао да Русија има довољно снаге да оствари своје намере.

Како је навео, сукоб који је избио у Украјини може се погоршати, стога се рат мора зауставити.

„Сукоб који је избио у Украјини није ништа. Верујте ми, знам о чему говорим. Ако се овако настави, биће много горе. И ни у једном бункеру, ни у америчком, ни у било ком другом, он (Зеленски) се неће сакрити. Зато рат мора бити прекинут данас. Не бих то сада ни назвао ратом, то је сукоб. За дан-два биће рат, а за три дана – покољ“, истакао је Лукашенко.

Лукашенко је потврдио да су ракете са територије Бјелорусије лансиране на положаје у Украјини, али је истака да је то био изнуђен корак и осврнуо се на нуклеарно наоружање које има Украјина.

„Уколико САД или Француска премјесте нуклеарно оружје у Пољску или Литванију, дакле, на наше границе, апеловаћу на руског колегу Владимира Путина да нам врати оружје које сам једном предао безусловно. Помажемо ли Русима? Наравно да помажемо! Ако дођу код нас озбиљно рањени, ми их лечимо. И шта је лоше у томе?“, навео је Лукашенко.

Он је такође позвао Украјину да буде као Бјелорусија и не претендује на посједовање нуклеарног оружја, као и да пристане на захтјеве Русије.

„Постаните земља као Белорусија. Без нуклеарног оружја“, рекао је Лукашенко.

Председник Белорусије је додао да је у разговору са украјинском страном набројао све услове Москве и да се Кијев сложио са свим тачкама, али је потом одбио.

„Сложили су се са свим тачкама које сам навео, чак и више. Сагласили су се са свим тачкама. Увече поново зове предсједник Русије – одбили су. Ја кажем – одбили су, то је њихов избор“, нагласио је Лукашенко и додао како мисли да украјинска власт треба да сједне за преговарачки сто са Русијом ако не желе да Украјина изгуби суверенитет.

Подсјетимо, специјална војна операција Русије на територији Украјине почела је 24. фебруара, а у петак је кретање трупа обустављено у очекивању могуц́их преговора са Кијевом, али је због одбијања украјинске стране да у њима учествује операција настављена у суботу.

Извор: (Мондо – Спутник)