Догодило се на данашњи дан, 27. фебруар

0
393

280 – Рођен је римски император Константин I (Константин Велики), који је почео христијанизацију Римског царства (према неким изворима рођен је у Наисусу, данашњем Нишу). Године 313. издао је Милански едикт о толеранцији којим је хришћанство изједначио са осталим верама, а 325. је сазвао Први васељенски сабор у Никеји на којем је створен темељ догматског и канонског система хришћанске цркве. Основао је 330. Константинопољ (Цариград), нову престоницу Римског царства.

1617 – У селу Столбово склопљен је мировни уговор између Шведске и Русије. Швеђани су вратили Русији подручје Новгорода и признали династију Романових, али су задржали јужну обалу Финског залива и Карелијску превлаку и тиме одсекли Русију од Балтика, што је трајало све до Северног рата (1700-21).

1844 – Доминиканска Република је постала независна од Хаитија.

1887 – Умро је руски композитор и научник Александар Бородин, припадник музичке групе „Велика петорица“, чије је дело значајно допринело развоју руске симфоније и камерне музике. На свом животном делу, опери „Кнез Игор“ радио је 18 година, а довршили су је Римски-Корсаков и Глазунов, створивши ремек-дело руске романтичне опере. Аутор је и значајних радова из хемије и биохемије.

1905 – Реорганизацијом Велике школе основан је Београдски универзитет, прва универзитетска установа у Србији.

1933 – У пожару, који су подметнули нацисти, изгорела је зграда немачког парламента, Рајхстаг, у Берлину. Оптуживши комунисте, нацисти су тај догађај искористили за обрачун с политичким опонентима и заводећи терор уништили последње остатке парламентарно-демократског система у земљи.

1963 – Доласком на власт изабраног председника Хуана Боша Гавиња, у Доминиканској Републици је после 33 године окончан период диктатуре. Оснивач и вође Револуционарне доминиканске партије, Гавињо је од 1930. живео у избеглиштву.

1976 – У Западној Сахари, коју је дан раније Шпанија предала на управљање Мароку и Мауританији, ослободилачки фронт Полисарио прокламовао је Сахарску Арапску Демократску Републику.

1993 – На прузи Београд-Бар у станици Штрпци наоружани отмичари извели су из воза 20 путника, југословенских држављана муслиманске националности и одвели их у непознатом правцу. Небојша Ранисављевић, један од учесника, осуђен је 9. септембра 2002. на 15 година затвора због ратног злочина против цивилног становништва.

1996 – СР Југославија је укинула санкције против Републике Српске (блокада на Дрини) уведене 4. августа 1994.

2003 – Трибунал у Хагу осудио је бившу председницу РС Биљану Плавшић на 11 година затвора, која је крајем 2002. године признала кривицу за прогон несрпског становништва током рата у БиХ. Из затвора је превремено пуштена 27. октобра 2009. након што је одслужила две трећине казне.

2003 – Демографи Уједињених нација смањили су своје раније прогнозе о насељености планете за 2050-ту годину, са 9,3 на 8,9 милијарди, због повећања смртности људи од АИДС-а

2008 – У Београду је умрла песникиња Мира Алечковић. Објавила је 20-так књига за децу и приближно толико дела поезије и прозе за одрасле. Добитница је Ордена легије части за унапређење културне сарадње са Француском.

2016 – Ступио је на снагу споразум о прекиду ватре који су прихватили влада Сирије и 97 побуњеничких група уз посредовање САД и Русије. Споразум о примирју се не односи на џихадисте из Исламске државе и сиријског огранка Ал Каиде.