Осјећате слабост и умор, честу глад и жудите за шећером? Могуће да имате недостатак протеина

0
541

С обзиром на данашњи вртлог свакодневнице и навике исхране, могу се јавити симптоми који наговјештавају да са вашим тијелом није нешто уреду.

Главни узрок недостатка бјеланчевина јесте недовољно уношење хране која је богата протеинима. Одређене скупине људи попут вегана, вегетаријанаца и старијих особа, требају више пазити на унос протеина.

Протеини имају кључну улогу у изградњи мишића као и у томе да се осјећате сити и задовољни током дана.

Симптоми недостатка протеина се разликују у зависности од њиховог недостатка, а једни од основних знакова су:

Чешћа глад:

Вјероватно сте примијетили да сте склони бити гладнији током дана кад вам недостаје протеина у оброцима. То је зато што протеини смањују разину хормона „глади”, грелина, у вашем организму и стимулирају производњу других хормона због којих се осјећате ситима. Као резултат тога, недостатак протеина може повећати ваш апетит и заправо узроковати да једете више.

Имате потребу за уносом шећера:

У зависности о временског периода пробављања, може порасти ниво глукозе, а након тог пораста слиједи пад — а кад разина глукозе стално расте и пада, жудимо за још шећера. Кључно је јести протеине ​​с угљеним хидратима како би се све спорије пробављало, а промјене разине глукозе у крви с временом биле поступније.

Слабост и умор:

За већину људи, ако једете премало протеина тoком једног дана, нећете осјећати мање енергије или снаге, нарочито ако у том дану уносите довољан број калорија. Али дугорочно, ваше тијело може разбити ваше мишиће како би покушало опскрбити ваше тијело довољно протеина, што ће довести до губитка енергије и снаге.

Проблеми с кожом, косом и ноктима:

Студије су показале да недостатак протеина може допринијети проблемима коже и косе, укључујући губитак косе, акне, мелазму и прерано старење.

Губитак мишићне масе:

Ако не добијемо довољно протеина, наша се тијела заправо неће моћи правилно обновити и почет ћемо губити мишићну масу. Уз недостатак протеина, аминокиселине се још увијек морају искористити за потребне тјелесне функције као што су поправак ткива и стварање есенцијалних ензима. За то се као извор користе мишићни протеини, што може довести до губитка мишићне масе.

Фото: Интернет